Hvala vam za najbolji Liburnicon!

Uncategorized

Prošao je još jedan Liburnicon. Najposjećeniji. Najkvalitetniji. Najbolji? E to Vi sami odlučite! Na nama je da neke propuste u organizaciji riješimo, da se trudimo i na budemo uporni u onome što radimo i što želimo Liburniconom postići.

Liburnicon 2011. posjetilo je preko 1000 posjetitelja iz cijele Hrvatske. Prodane su sve ulaznice, a došle su grupe posjetitelja iz Siska, Slavonskog broda, Osijeka, Zagreba, Varaždina, Splita, Zadra, Rijeke, Pule, Pazina, ali i iz inozemstva, posebno susjednih zemalja. Imali smo 32 gosta, a počasni gost, g. Guy Gavriel Kay, je jedan od najvećih pisaca fantastike svih vremena, dok je prof.dr.sc. Slavko Kulić jedna od najutjecajnijih osoba ekonomskog i političkog života Republike Hrvatske. Liburnicon je ove godine imao pokroviteljstvo Algoritma, Liburnia Riviera Hotela, HBO Adria, Turističke zajednice grada Opatije, Coca-Cola HBC Hrvatska, Mediteran Adrie, Klemm Securitya, Jamnice, Kroasane, Verifexa i Studio Top. Liburnicon je medijski bogato popraćen, a posjetile su nas snimateljske ekipe Nove tv, HRTa, KanalaRi, brojne dnevne tiskovine (posebno Novi list), internet portali i ostali mediji. Na Liburniconu je bilo organizirano 22 volontera, te 12 organizatora koji su pripremali i koordinirali program.

Mnogi nas često pitaju: Zašto uopće to organizirate? Odakle vam volja? Odakle taj entuzijazam koji traje već 6. godina? Odgovor bi se mogao napisati u nekoliko knjiga, ali većina će se organizatora složiti: ovime gradimo drugi, bolji svijet. Možda je taj naš pokušaj još uvijek malen, skroman, planetarno nevidljiv, neshvaćen, banalan ili nekima uzaludan. Ali je barem pokušaj i to sa svrhom. Mi promoviramo kulturu mladih, kulturu bistrih pametnih ljudi sa genijalnim idejama za koje nitko drugi ne brine (a trebao bi), promoviramo umjetnost, kulturu i sve one vrijednosti koje su oduvijek postajale, ali ih se suvremena civilizacija (klećući na koljenima pred bogom “Novcem”) – nemoralno odriče. Promoviramo nove ideje, nove poglede da svijet oko nas, borimo se za pravo na svačije mišljenje (pa makar se s time ne slagali), borimo se za svijet koji neće pokleknuti pred bombama idiotizma koji ga svakodnevno bombardiraju. Vjerovatno će se sada naći neki koji će se nasmijati ovakvom pogledu, konstatirujući kako jedan Festival nikome ništa ne znači, a pogotovo ne stoga što je spekulativna fikcija često bijeg od surove stvarnosti, pa su samim time prethodne rečenice kontradiktorne. Međutim ne. Mi mislimo da u ljudima trebamo probuditi djecu koja su dovoljno bistra da razmišljaju svojom glavom, te dovoljno budalasta da vole svijet oko sebe.

To je naša misija. Ako ste se prepoznali u ovome, možda je vrijeme da se pridružite i pomognete Liburniconu 2012. godine!

Zahvala svim volonterkama i volonterima, ljudima koji nas vole i prate, ljudima koji su nas trpili i koji nas razumiju. Zahvala svim sponzorima na pruženoj partnerskoj ruci. Zahvala gradu Opatiji koji nas je i ove godine prepoznao, te djelatnicima osnovne škole “R.K. Jeretov” koji su nam pomagali. Zahvala svim sudionicima programa, udrugama, pojedincima i svima onima koji su pomogli Liburnicon. Posebna zahvala posjetiteljima koji su nas podržali i posjetili u tako rekordnom broju.

Hvala vam za najbolji Liburnicon i oprostite ako je bilo nekakvih propusta!

Organizacija Liburnicona 2011.