Jacqueline Carey: Guest of Honor 2013

Novosti

U protekle dvije godine ulicama Opatije prošetala su se velika imena u svijetu književne fantastike – Guy Gavriel Kay i Steven Erickson – a ove godine Liburnicon će ugostiti poznatu američku spisateljicu Jacqueline Carey, autoricu svjetski poznatog serijala Kushiel’s Legacy. Ovo je njezin prvi posjet Hrvatskoj koji uz Kulturni front organizira i naš prestižni izdavač Algoritam.

Jacqueline Carey započela je pisati iz dosade na predavanjima dok je studirala psihologiju i englesku književnost na Lake Forest College u Illinoisu, a konačnu odluku da se profesionalno posveti pisanju donijela je radeći u londonskoj knjižari u sklopu studentske razmjene. Njezin je rad doživio afirmaciju kada je 2001. izdana Kushielova strijela (Kushiel’s Dart), prva knjiga o uzbudljivim dvorskim intrigama u zemlji Terre D’Ange.

Radnja je smještena na prostor koji predstavlja srednjovjekovnu Europu gledanu kroz prizmu alternativne povijesti, gdje je kršćanstvo kakvog poznajemo samo sporedna religija, a glavno je božanstvo Elua, potomak sina Božjeg i Majke Zemlje. Eluin nauk objedinjuje duhovni i zemaljski aspekt čovjeka te tijelo uzdiže na razinu svetinje, a jedino je pravilo izreka „Ljubi kako želiš“. Zbog toga ne čudi što je glavni lik, Phèdre, istovremeno i kurtizana i duhovna službenica, a svoj poseban dar, sklonost žešćim oblicima ljubavnog uživanja, iskoristit će da se i sama uplete u igru prijestolja kao špijunka. O Phèdre su napisane još dvije knjige, ali time serijal o Terre D’Ange tek započinje, a nastavlja se kroz radnju sljedećih 6 nastavaka čiji su nositelji Fedrin posvojeni sin Imriel te djevojka Moirin. Na hrvatski je jezik do sada u nakladi Algoritma prevedena Kushielova strijela, a uskoro će biti i Kushielova odabranica te Kushielovo utjelovljenje.

Spisateljsko pero Jacqueline Carey je neumorno. Uz mnoge druge romane i pripovijetke koje je pisala paralelno s ciklusom o Terre D’Ange, Carey je prošle godine započela s serijalom Agent of Hel čiji je prvi nastavak, Dark Currents, odmah stekao veliku popularnost.

Jacqueline Carey dobitnica je prestižnih književnih nagrada, poput Locus Award za najbolji prvi roman, a Kushielova strijela je ubrojena i među 10 najboljih fantasy romana 2001. prema kriterijima Amazon.com Editors i Barnes & Noble. Pismo Jacqueline Carey jedinstveno je po svom bujnom stilu, opojnim usporedbama, bogatim opisima i smjelim izvještajima iz ložnica, a s igrama moći i strasti Terre D’Ange moći ćete se upoznati i na ovogodišnjem Liburniconu u susretu s autoricom svjetskog glasa.