Radionice i ostali program

Liburnicon 2013, Novosti

Nudimo vam radionice za djecu i za odrasle! :)

Piratsko gatanje kod Sosye Claire

“Hoće li vas netko nadjačati u ispijanju ruma? Hoćete li baš vi naći skriveno blago ili osvojiti guvernerovu kćer? Ako to ne znate vi, znat će Sosye Claire. S dalekih otoka donijela je voodoo gatanje, gdje školjke i karte šapuću vašu sudbinu. Usudite se pitati… ”

Radionica stripa

Radionica je namijenjena djeci, mladima i odraslima (sa ili bez predznanja) koji će unutar dva školska sata upoznati strip kroz osnovne faze njegova nastanka. Po završetku radionice biti će moguće razgledati radove polaznika.
Sama forma stripa zahtjeva sažeto izražavanje, a definira ga činjenica da je strip ilustrirani tekst. Individualnim pristupom voditeljica će nastojati probuditi likovno razmišljanje i stripovsko planiranje u svakom polazniku.
Ciljevi radionice su savladavanje stilizacije crteža, uočavanje karakterističnog planiranja i učenje komponiranja teksta u likovni prikaz. Bit će izvedeni kroz vježbanje crtanja, učenje o dinamizaciji prizora te kadriranje prizora s tekstom.
Strip dolazi od američkog naziva ‘comic strip’ što doslovno znači komična traka. Njegovo postojanje povezano je s pojavom masovnih medija. Iako u početku egzistira kao dodatna zabava za čitatelje novina ubrzo postaje neovisni medij ili, kako ga se voli nazivati, ‘deveta umjetnost’. Dok je zapadnjačka naracija kao takva do kraja 19.st. bila vezana uz pisani izričaj (dramu, priču, novelu, roman) ili uz živu izvedbu (kazalište), pojavom novina i pokretnih slika dobivamo dva potpuno nova medija – strip i film.
Voditelj: Dora Vukičević, mr.art.paed

Radionica “Izradi kućicu za Zvončicu”

All aboard!!!! Ukrcajte se na brod kreativnosti i ploveći po oceanima mašte na ovoj radionici oslikavanja stakla prizovite u stvarnost svoju predodžbu kućice u kojoj bi živjela vila Zvončica ili neka od njenih vilin-prijateljica. Potrebno vam je samo malo mašte, dobre volje i prstohvat vilin-praha! Sve ostale sirovine imamo mi….a na završetku radionice oživite svoju Zvončicu paleći svijeću u staklenki i prošapćite: “I do believe in fairies! I do! I do! I do!”

Spisateljsko-piratska radionica kratke priče by Ivana Delač i Vesna Kurilić

“Dubokim, modrim morem brodi brod bijelih jedara na čijoj je svili oslikana crna smrt…” ilitiga, postoji li piratski žanr i kako napisati piratsku (a ipak žanrovsku) priču, te ponešto o pomorskim čvorovima, saznat ćete na spisateljskoj radionici ovogodišnjeg Liburnicona. Piratska proza žanr je koji sve više zauzima misli i srca kako čitatelja, tako i pisaca, a Opatijska rivijera kao da je stvorena za stvaranje takvih priča. Radionica je namijenjena svima koji se ne libe otputiti na plovidbu burnim spisateljskim vodama, neovisno o prethodnom pomorskom iskustvu. Navigiraju dvije nagrađivane hrvatske žanrovske spisateljice, Ivana Delač i Vesna Kurilić, koje su svoju struku kalile na valovima od Visa, preko Korčule i Paga, pa sve do opskurnih kvarnerskih otočića (khmKrkkhm).

Mala škola gusarenja

I ove godine Liburnicon organizira program za naše najmlađe. Za djecu u dobi 4-10 godina u subotu 24.8. smo organizirali trosatni program pod stručnim vodstvom u kojem će se na ovogodišnju temu Liburnicona (pirati) djeca kreativno izražavati, kostimirati u pirate i natjecati se u piratskim igrama. Uz zabavnu komponentnu potrudit ćemo se da ovaj program bude ujedno edukativan i odgojan, te da kod djece razvija socijalne vještine. Za kraj programa naše male pirate i gusare čeka jedan pravi pravcati lov na blago – a ako budu dovoljno dovitljivi i pronađu ga, čeka ih slatko iznenađenje.

Merlesque

U kolovozu 2013. u moru su uočene peraje s opatijske obale! Ali nije riječ o morskim psima već o sirenama… Svjetlucanje ljubičastih, zelenih, plavih ljuskica i dugih kosa prati ljupka pjesma, izjavili su sretnici koji su ih ugledali. Među sretnicima možete biti i vi, ako dođete na opatijsku plažu Lipovica.