Predavanja I. dio

Liburnicon 2015, Novosti

Predstavljamo vam prvi dio programa za Liburnicon 2015. Krešimir Mišak, Korado Korlević i Vladimir Paar imena su koja su obilježila prvo desetljeće Liburnicona, a njima će se ove godine pridružiti i Sven Maričić, Zvonimir Barać, Marko Fančović i mnogi drugi.

 

Talk-show Krešimira Mišaka: “Interstelarna putovanja”

Gosti: Korado Korlević i Vladimir Paar

Clipboard01

Svemir. Posljednja granica. Ideja međuzvjezdanih putovanja nikad nije prestala nadahnjivati svemirske entuzijaste i  prisutna je već duži niz godina, u početku samo u literaturi i naučnoj fantastici. Prvi ozbiljni projekti međuzvjezdanih letjelica krenuli su 50 i 60-tih godina prošloga stoljeća. Bio je to onaj prvi val gdje su se miješali SF i rana astronautika i gdje se činilo da je sve moguće, pogotovo nakon prvog Sputnika, Lajke Gagarina… Bila su to vremena kad su se poklapali interesi vojnih stratega, koji su trebali rakete interkontinentalnih dometa i astrosanjara. Uskoro su se ti putevi razišli, operativna vojska je trebala manje, pokretne, uvijek spremne raketne sisteme, a sanjari velike i ekonomične rakete.

Kako stvari stoje danas? Postoji li i kolika je vjerojatnost da u bližoj budućnosti otputujemo među zvijezde? Jesmo li uspjeli pronaći adekvatan pogon i postoji li izvor financija kojima bi snove pretvorili u stvarnost?

Uz voditelja Krešimira Mišaka, temu će predstaviti poznati gosti: Korado Korlević, astronom i znanstvenik sa Zvjezdarnice Višnjan,  te cijenjeni fizičar, akademik Vladimir Paar. Pridružite im se i doznajte sve o lutanjima svemirskim prostranstvima koja nas čekaju u budućnosti.

misakKrešimir Mišak je novinar znanosti, rock glazbenik i pisac znanstvene fantastike. Poznat je kao voditelj kultne, ali pomalo i kontroverzne emisije „Na rubu znanosti“ koja se emitirala na HRT-u, a osim toga piše i za razne novine. Od 1999. godine piše znanstvenu fantastiku. Izdao je već nekoliko knjiga kao što su „Sve piše u novinama (…a ponešto i ne)“,“Putovati kroz vrijeme? Zašto ne!“, „Sretan vam kraj svijeta (…kakvog ste poznavali)“ itd. Dobitnik je i dvije nagrade SFERA za najbolju SF priču.

3Akademik Vladimir Paar redoviti je profesor emeritus na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Objavio je više od 500 znanstvenih i stručnih radova, autor je i urednik više od 55 knjiga, te niza udžbenika i gimnazijskog programa fizike. Odlikovan je Ordenom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića, a dobitnik je dviju državnih nagrada: za značajno znanstveno otkriće i za popularizaciju znanosti. U zadnje se vrijeme sa suradnicima vrlo intenzivno bavi znanstvenim istraživanjima na polju bioinformatike genoma.

4Korado Korlević, vodeći je hrvatski astronom, jedan od pokretača Zvjezdarnice Višnjan te mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj u tom području.18. je najproduktivniji lovac na asteroide svih vremena. Radi kao voditelj edukacijskih i znanstvenih aktivnosti pri Zvjezdarnici Višnjan. Uz pedagoški rad, objavio je i mnogo znanstvenih i znanstveno-popularnih radova u zemlji i inozemstvu. Trenutačno se bavi astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti znanstveno-popularnim predavanjima i medijskim nastupima, izradom astronomskih instrumenata, meteorima i meteoritima, razvojem metoda kreativnog mišljenja i njihovom primjenom u edukaciji te projektima zaštite prirode i baštine.

 

Korado Korlević: “Pluton i vanjski dio Sunčeva sustava”

 5Fantastične slike i neočekivani podatci stižu sa sonde “New Horizons” nakon njenog preleta kraj Plutona.

Ti nam podatci otvaraju vrata istraživanja cijelog prstena tijela koja zajedno zovemo TNO.

Nakon skandaloznog načina na koji se raspravljalo i glasalo o statusu Plutona među planetima, knjige “Kako sam ubio Plutona!”, što se to dešava na tom rubnom području Sunčeva sustava?

Sunce izgleda kao sjajna zvijezda i temperature su ispod -200 stupnjeva C. Zašto nas to uopće i zanima?

 

Dr. sc. Sven Maričić : “3D print SF budućnost”

Misterij 3D printa kao jedne od najbitnijih karika 4. industrijske revolucije nalazi se u zenitu svojega tehnološkoga postojanja. Unatoč svim prednostima koju nam je podario snažni tehnološki razvoj te usprkos općem oduševljenju prosječni korisnik zapravo ne zna kako ovi uređaji funkcioniraju. Predavanje “3D print SF budućnost” dotaknut će se i proći putovanje od prvih ideja o 3D printu sve do trenutnih trendova. Jeste li znali da je u Hrvatskoj pred desetak godina primijenjena ova tehnologija u kirurgiji?

6Mladi perspektivni riječki znanstvenik dr. sc. Sven Maričić  jedan je od pionira korištenja tehnologije 3D printanja u Hrvatskoj. Doktorirao je na temi izrade rekonstrukcija i projektiranja implantata uz pomoć 3D printera. Radi kao viši asistent na Zavodu za industrijsko inženjerstvo i management Tehničkog fakulteta u Rijeci. Od 2012. godine također radi kao stručni suradnik Medicinskog fakulteta u Rijeci, gdje drži predavanja o aplikaciji novih tehnologija u dentalnoj medicini. Bavi se prvenstveno CAD/CAM 3D modelling-om i razvojem kirurških instrumenata. Cijenjeni je i često viđen predavač u profesionalnim krugovima, ali i kao popularizator znanosti široj publici.

 

Marko Fančović: “Budućnost prošlosti i prošlost budućnosti – koje su sve načine putovanja kroz vrijeme i s kojim posljedicama prikazivali autor znanstvene fantastike”

Pregled kronomocije u fantastičnim od Twainovog Yankeeja i Wellsovog vremenskog putnika preko majstorija Leibera, Heinleina, Asimova, Philipa Dicka i Poula Andersona (čija bi se djela mogla, analogno “space operama” nazvati “time opere”) pa do Tima Powersa i Charlieja Strossa, uz kinematografske Martyja McFlya i T-1000.

7Marko Fančovič (53) je prevoditelj, pisac, čitatelj, kritičar, teoretičar i sve ostalo znanstvene fantastike i srodnih žanrova; taman je mislio ovogodišnjim Liburniconom zaokružiti popis svih hrvatskih konvencija na kojima je barem jednom držao predavanje,a sad će izgleda morati u Split. No rest for the wicked, ali svejedno, let’s do the time warp again!

 

 

Everfable: “Sve o roleplayu“

8Svi imamo ono što nam je najdraže u igranju uloga i pričanju priča. Što vas zanima? Priča, doživljaji, grupa, igranje, vođenje – što god istaknete kao interes će biti dio predavanja; kao uvod početnicima i hrana za misli iskusnijima. Popričat ćemo o osnovama koje svi dijelimo, kao i o širini preferensi i pokazati to igrom s 3 iskusna igrača. Završit ćemo dojmovima kroz tribinu koju će održati igrači i komentare publike.

P. S. Ako nas nađete na konu, uvijek smo zainteresirani popričati i odigrati.

 

Ratko Martinović: “Psihodelici – prozor u drugačiju stvarnost”

Iako su psihodelične biljke poznate čovjeku već desecima tisuća godina pravi marketinški ‘boom’ uslijedio je tek nastankom umjetnog LSD-a i jačanjem hippie pokreta. Koje su ključne razlike između biljaka, je li u pitanju ‘opojna droga’ ili zabranjena supstanca, što se događa nakon konzumacije psihodelika i kakva su osobna iskustva predavača doznajte u predavanju Ratka Martinovića.

9Ratko Martinović je urednik na online izdanju magazina ‘Nexus’ i ‘Svjetlost’, bloger na Večernjem listu, voditelj je emisije ‘Klopka’ na SBTV i kolumnist. Autor je knjiga ‘Svjetske misterije i tajne’ i ‘Subliminalne poruke’, kao i brojnih kratkih SF priča, jedan od organizatora ‘Marsonikona’, a za ovu jesen planira izlazak svog prvog romana s elementima znanstvene fantastike – ‘Kaleidoskop’.

 

Zvonimir Barać: “Humor u RPG-u”

Interaktivno predavanje o pogodnosti i problemima humorističnih elemenata u stolnim role-play igrama. Kada zabavljanje postaje trollanje? 10Koliko daleko je predaleko? Je li to sve samo zabava ili se zapravo radi o etici u stolnom igranju uloga? Dođite i saznajte. Ili nemojte nego ostanite doma i pustite da vaša dugo planirana kampanja propadne pa kad vas svi napuste i stojite tužni na kiši, plakat ćete i vrištati “oh ne, da sam bar išao na ono predavanje koje bi mi spasilo kampanju. Zašto ja? Zaštooo?”, a to nitko ne želi da se desi i zato dođite!


Zvonimir Barač aka Almighty Watashi Samozvani stručnjak za trollanje u stolnim i live action igrama uloga. Neka njegovih samostalnih djela uključuju strip Murkova Putovanja, par postova o boljem organiziranju larpova te animiranu Youtube hit seriju Mile Njištić Rasta Konj Puši Travu i Boli ga Kurac. U profesionalnom svijetu životari kao animator u sklopu game development tima Studio Spektar. Njihov najpoznatiji projekt Viktor je 2D animirana point&click politička parodija crtana u stilu istočnoeuropskih crtića.

 

Matija Mihoković i Lucija Tancer: “Cosplay – what is it anyways?”

11Svako malo po svijetu paradiraju maskirani ljudi. Koja je razlika između maske, maškara i Cosplaya? Mi smo istražili da vi ne morate, pa dođite i saznajte: što je cosplay, a što nije? Kada se i kako pojavio? Gdje se sve može cosplayati? Koja su mu „pravila“? Saznajte sve to i još ponešto o ovom sve popularnijem hobiju.

Lucija i Matija su stari larperi koje se pod zadnje može naći na svim većim hrvatskim konovima. Njih dvoje paradiraju svijetom zajedno i uglavnom ih je malo teže prepoznati jer stalno nešto cosplayaju.

 

 

Tomislav Hrastovčak: “Vizije budućnosti u suvremenim SF filmovima: Je li sve baš tako crno?”

hrastovčak najavaKada god netko spomene znanstvenu fantastiku, prva asocijacija je u pravilu – budućnost. U svojoj bogatoj povijesti SF žanr je iznjedrio brojne zanimljive vizije sutrašnjice, pogotovo u filmskom mediju koji omogućava detaljnu vizualnu prezentaciju izmaštanog. Doduše, filmski prikazi budućnosti nerijetko ovise o kreativnosti autora i raspoloživom budžetu, ali gotovo uvijek nam govore nešto o duhu vremena u kojem je pojedino djelo nastalo, kao i našim nadanjima i/ili strahovanjima. Koji su dominantni trendovi u prikazima budućnosti u modernoj kinematografiji? Koje su ključne razlike u filmskim vizijama budućnosti nekad i sad? I zašto su mračne vizije sutrašnjice danas toliko popularne? O tome i još koječemu bit će riječi na predavanju.

Tomislav Hrastovčak bavi se content marketingom, community menadžmentom i novinarstvom, voli SF, filmove i stripove, a kad god uhvati vremena piše i blog: http://blog.vecernji.hr/tomislav-hrastovcak

 

Predstavljanje udruga i projekata

Redovito gutate epizode anime serija, ali bi to voljeli činiti u društvu? Volite igrati Dungeons&Dragons, ali načuli ste da postoji i cijeli niz drugih RPG-ova koje bi voljeli probati uz iskusnu ekipu? Pridružiti se čudno obučenim ljudima koji igraju onaj neki LARP? Ili redovito zaigrati koju novu društvenu igru? Gdje da nađete informacije o toj svoj sili novih događanja i raznim udrugama? Scena u Hrvatskoj je sve bogatija. Konvencije, manje i veće, te brojna tematski srodna manja događanja su sve brojnija. Dođite i poslušajte predstavnike udruga koje djeluju u Hrvatskoj i saznajte sve o njima, njihovom radu i projektima, te doznajte kako im se možete pridružiti.