Predavanja – II. dio

Liburnicon 2015, Novosti

Ne brinite što ih niste vidjeli u prvom postu! Davor Horvatić, Ivan Šimatović, Davor Jadrijević, Miroslav Wranka, Milena Benini i još mnogi upotpunjuju naš program.

Doc.dr.sc.Davor Horvatić: “Tamna materija i energije – znamo li konačno bar nešto o njima?!” 

Horvatić - tamna materijaU zadnjih godinu dana, zahvaljujući velikom naporu opažačke astronomije i eksperimentalne fizike konačno počinjemo dobivati obrise te dvije zagonetne komponente standardnog modela kozmologije.

 

 

Doc.dr.sc.Davor Horvatić: “Tajni svijet nuklearne fizike”

davor_horvatic biografijaOd prvih eksperimentalnih nuklearnih eksplozija preko hladnog rata i masovnog gomilanja nuklearnih bojevih glava, daleko od očiju javnosti postojao je izrazito zanimljiv i ne toliko poznat svijet u kojem su se ispreplitale politika i čista gola znanost. Danas kad netko spomene nuklearno oružje uglavnom smatramo da većinu stvari znamo i da nema puno toga novog za ispričati. U ovom predavanju pokazati ćemo da tomu baš i nije tako te pokazati koliko je nevjerojatan i zanimljiv taj skriveni svijet bio.

Doc. dr. sc. Davor Horvatić, docent je na Fizičkom odsjeku zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta. Glavno je područje njegova istraživanja kvantna kromodinamika (teorija jake sile) na konačnim temperaturama i gustoći materije. Pored toga, bavi se i fizikom kritičnih fenomena, koja ima veliku važnost u modernoj ekonomiji, fiziologiji i seizmologiji. U slobodno vrijeme drži popularna predavanja, tako da je čest gost na Festivalu znanosti, Istrakonu, Sferakonu, Rikonu, Liburnikonu i Hoykinoj Fotosofiji.

 

Milena Benini: “Ples na kraju vremena: mnogostruke prošlosti i budućnosti Michaela Moorcocka”

benini

“Milena Benini Sferakon 250409” by Roberta F.

Michael Moorcok predviđanjem budućnosti i promišljanjem prošlosti bavio se mnogo puta u svome šarolikom opusu, ali možda nikad s toliko ekstravagancije kao u trilogiji “Plesači na kraju vremena”. U priči koja povezuje putovanje kroz vrijeme, viziju hiperdaleke budućnosti u kakvu se rijetko koji autor usudio upustiti i pitanja ljudske prirode, Moorcok je tako stvorio jedno od ključnih djela za svakoga tko se želi baviti bilo kojom od tih tema. Ovo će predavanje pokušati pružiti mali uvod u trilogiju i, nadajmo se, pokazati zašto je valja pročitati.

Milena Benini je prevoditeljica i jedna od naših svestranijih autorica spekulativne fikcije a pisati je počela već u osnovnoj školi. Bavi se teorijom i praksom književnosti, uglavnom žanrovske. Dobitnica je više nagrada, uglavnom za beletristiku, te po jedne za prijevod i teorijsko djelo. Posebno je zanimaju spekulativna fikcija kao žanr koji zamišlja što je moguće, te ljubić, kao izrazito ženski i prezreni žanr. Ukratko, voli si komplicirati život.

 

DrscIvan Šimatović: “Energijski sustav piramida i stožaca”
šimatović

Da u središnjem dijelu masiva Velike piramide djeluju neke tajnovite sile bilo je poznato još iz predaja i zapisa srednjovjekovnih arapskih pisaca. U to se uvjerio i Napoleon Bonaparte koji je proveo jednu besanu dramatičnu noć u Kraljevoj komori. Francuski radiestezist Antoine Bovis je oko 1930. godine, nakon oštroumnog uočavanja mumificirajućeg djelovanja polja u Velikoj piramidi, proveo prva eksperimentalna istraživanja na piramidnim modelima izrađenim u njezinim proporcijama. Time je nepobitno dokazao da u njihovoj središnjoj zoni također djeluje tajnovito polje sila, istovjetno onom u masivu Velike piramide, koje ima izrazito mumificirajuće djelovanje. Inspiriran rezultatima Bovisovih istraživanja praški radioinženjer Karel Drbal, krajem 40-tih godina XX. stoljeća, poduzima opsežna istraživanja mogućnosti primjene tog tajnovitog polja i, nakon desetljeća rigoroznih provjera, dobiva patent za nemehaničko oštrenje žileta i britvi u malenoj piramidi.

Da tajnovito polje sila koje spontano djeluje u Velikoj piramidi nije samo puko naklapanje i egzotična urbana legenda uvjerio se i Nobelovac Luis Alvarez kojemu je zbog njega krajem 60-ih godina prošlog stoljeća propao basnoslovno skupi pokušaj rendgenoskopiranja Druge piramide mjerenjem apsorpcije tvrde komponente kozmičkih zraka.

Opsežnim mjerenjima osebujnog EM polja frekvencije 28 kHz koje spontano kontinuirano izbija iz vrha piramidolikog masiva Visočice i Rtnja, provedenim 2012. i 2013. godine, dobivena su korisna saznanja o osobinama tog fizici još nepoznatog polja.

dr. sc. Ivan Šimatović doktorirao je elektro-strojarstvo na području transformatora, a već preko 30 godina se kao nezavisni istraživač bavi graničnim područjima znanosti.  Od 1982. godine se bavi istraživanjem geopatogenih zračenja i njihovom utjecaju na zdravlje, te mitološkom baštinom i naprednim tehnologijama drevnih kultura. Od 2007. godine aktivan je suradnik Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca i autor više stručnih napisa na njezinoj web-stranici te referata na ICBP-u. Dao je značajan doprinos na području istraživanja energijskog sustava stožaca i piramide te njihovih zakonitosti.  Od 2002. godine je čest gost u veoma gledanoj emisiji HTV-a  “Na rubu znanosti”, voditelja Krešimira Mišaka, a od 2009. godine jedan je od najdražih predavača Liburnicona. Suautor je knjiga “Homo X” i  “Čovjek i NLO”.

 

Davor Jadrijević: “FPGA kompjuteri budućnosti”

jadrijevćDa li se iz parametara sadašnjosti pomoću dovoljno brzog kompjutera može proračunati i točno predvidjeti budućnost? Napraviti realni vremeplov koji ne mora kršiti slijed uzroka i posljedice?

Ukoliko kompjuter za ulazne podatke dobije detaljan opis stanja sadašnjosti i ima isprogramirane algoritme elementarnih promjena stanja u vremenu (npr. prirodne zakone) on bi u logičkom smislu mogao “putovati kroz vrijeme brže od stvarnosti” i

“preteći” sadašnjost, dajući predviđanja o budućnosti. Na osnovu njih bi na vrijeme mogli donijeti neke važne odluke, slično kao kod vremenske prognoze.

Za ovo je potreban brz kompjuter i tu nas čekaju tehnološke granice i novi izazovi. Potrebno je prijeći preko zastarjelog koncepta izvršavanja programa korak po korak, koji koriste svi klasični kompjuteri.

Svaka od milijardi integriranih elektroničkih komponenti u chipovima od kojih su kompjuteri sačinjeni je sama za sebe nezavisna cjelina i mogla bi obrađivati podatke istovremeno kao i ostale (paralelno u vremenu) ali to se uglavnom ne čini nego jedna čeka da završi neka prethodna.

Osnovni razlog tome je to što je čovjeku lakše napisati i razumjeti sekvencijalni program nego paralelni.

Tehnologija već ima odgovor na vidiku u obliku FPGA chipova koji mogu mijenjati vlastitu strukturu, te novih programskih jezika (VHDL i Verilog) koji takvu strukturu mogu opisati u manje ili više čovjeku razumljivom obliku.

Dugogodišnji veliki prijatelj Liburnicona, Davor Jadrijević Emard je dipl. ing. elektrotehnike i mr. sci. fizike,a bavi se egzotičnom tehnologijom i prati DIY (uradi-sam) projekte kojima se prenamjenjuju uređaji iz svijeta standardne tehnologije zato da bi domišljatošću mogli poslužiti u neke druge, nove svrhe. Između ostalog, intenzivno se bavi Teslinim bežičnim prijenosom energije, koji je više puta izveo ili predstavio u javnosti pred inozemnom i domaćom publikom na događanjima poput 26th Chaos Communication Congress u Berlinu (http://vimeo.com/8469353), PechaKucha Night Zagreb vol. 6, Euroconu u Zagrebu, Istrakonu itd.

 

Dora Duplančić: “‘Morgana: sjećanja na kralja Arthura'”

doraKralj Arthur živio je jednom davno, u doba čarobnjaka i u zemlji koja je vapila za poštenjem… Ali, ovo nije samo mit. On je bio stvarna osoba, a pokopan je upravo u našoj domovini! Želite znati više? Poslušajte intrigantna sjećanja njegove polusestre Morgane!

Dora Duplančić je energična Splićanka i stalna posjetiteljica Liburnicona. Obožava sve vrste umjetnosti, a za nesebičnu ljubav koju širi prema drugima zahvaljuje svojim roditeljima. Slika, pjeva, pleše, radi skulpture i kroji, terapeutkinja je alternativne medicine, splitska Khaleesi, astrologinja, aromaterapeutkinja, kristaloterapeutkinja i bioenergetičarka…

 

Everfable: Glazba u roleplayu

8Glazba obogaćuje roleplay, a mi ćemo probati riječima (i drugim vrstama zvuka) dočarati zašto je to tako. Dođite, slušajte i raspravljajte s nama! Ako ništa, barem možemo za sigurnošću reći da neće biti neugodnih tišina!

 

Okrugli stol: “Roleplay u Hrvatskoj”

(Moderator: Ante Radoš Pripremili: Miroslav Wranka, Nikola J. Smoljanović i Ante Radoš)
Osoba koja postavi najkonstruktivnije pitanje i osoba koja da najkonstruktivniji prijedlog dobiju po pivu.

Sada kada ste zainteresirani da prijeđemo na stvar. Glavna tema ovoga okruglog stola je rast roleplay scene u Hrvatskoj. Uz ovu, pričat će se i o ostalim povezanim temama i pitanjima koja se jave na samom okruglom stolu.

Dođite i pomozite u stvaranju jake roleplay scene u Hrvatskoj kako vam ne bi bilo neugodno kada za 5 godina scena bude velika i moćna, a vas netko upita gdje’s bio 2015?

 

Miroslav Wranka: “Prvi koraci u LARP-u”

wranka najavaŠto je LARP, kakve sve vrste igre tog tipa postoje, kako se za njega pripremiti, kako ga igrati, kada i gdje se možete igrati s nama? Potražite odgovore na ta i druga pitanja tijekom jednostavnog predavanja koje će više izgledati kao razgovor.

Miroslav Wranka zadnjih desetak godina igra, osmišlja i vodi LARP-ove. Dio je tima koji trenutno razvija niz komornih LARP-ova mafijaške tematike “Famiglia Bonifacio”.