Korado Korlević: Sunce i svemirska klima

Liburnicon 2016, Novosti

Od izvora života i topline, preko bogova i čuđenja išao je razvoj razumijevanja naše zvijezde. U ovom će predavanju biti riječi i o povijesnim, kulturološkim, znanstvenim i medicinskim elementima Sunca i svemirske klime, kao i o surealnom odnosu sadašnjeg “društva snova” u odnosu na te informacije.

Sunce

Od izvora života i topline, preko bogova, preko čuđenja išao je razvoj razumijevanja naše zvijezde, Sunca. Naša percepcija žute kugla na nebu se razvojem svemirskih istraživanja promijenila i to više nije kugla plazme u vakuumu već izvorište sunčeva vjetra, oblaka plazme i magnetskog polja koji utječe na sve planete, uključujući i Zemlju. Razvoj tehnologije nas je učinio osjetljivima i “ranjivima”. Spaceweather i njegove dnevne prognoze više nisu kuriozitet već postaju važne jer o tim znanjima ovisi opstanak tehnološke civilizacije. Uz sve to, u medijima se sreću hrpe polu-informacija o Suncu, o erupcijama i bljeskovima te njihovu utjecaju na Zemlju. U ovom će predavanju biti riječi i o povijesnim, kulturološkim, znanstvenim i medicinskim elementima Sunca i svemirske klime, kao i o surealnom odnosu sadašnjeg “društva snova” u odnosu na te informacije.
Korado KorlevićKorado Korlević vodeći je hrvatski astronom, jedan od pokretača Zvjezdarnice Višnjan te mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj. Slovi i kao najproduktivniji lovac na asteroide svih vremena. Radi kao voditelj edukacijskih i znanstvenih aktivnosti pri Zvjezdarnici Višnjan. Uz pedagoški rad, objavio je i mnogo znanstvenih i znanstveno-popularnih radova u zemlji i inozemstvu. Trenutačno se bavi astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti znanstveno-popularnim predavanjima i medijskim nastupima, izradom astronomskih instrumenata, meteorima i meteoritima, razvojem metoda kreativnog mišljenja i njihovom primjenom u edukaciji te projektima zaštite prirode i baštine.