Naslovna
Program Galerija Sponzori Forum Arhiva O Nama
Naslovna
Program
Galerija
Sponzori
Forum
Arhiva
O Nama
Organizator


Udruga Kulturni Front


Pokrovitelji


Grad Opatija


Primorsko goranska županija


Turistička zajednica grada Opatije


Mediji


Novi List


Svid Radio 98,4 Mhz


Sponzori


Jamnica d.o.o.


Coca Cola


Algoritam


Semeraro


Papirnica Melior

 
Najava artistika: Vatreni nastup i žonglerska predstava

Subota, 17:00 i 22:30
(Organizator zadržava pravo promjene termina)


Artistika je umjetnička družina žonglera, lakrdijaša, klaunova i komedijaša, slikara, kostimografa, glazbenika i scenografa, neobičnih likova i veselih bića koji su nosioci zaboravljenih i davnih priča.

Svoje vještine primili su od rijetkih, drevnih prenositelja raznih dovitljivosti, gusara i dragih tužnih klaunova, fakira s lažnim brkovima, vrhunskih uličnih umjetnika, dobrodušnih rusalki umjetnosti i pokoje, kroz vrijeme, zalutale muze.

Ovladavši naučenim vrijednostima nastavili su ih njegovati i unaprijeđivati i pred svijet svakodnevno revno iznositi. Nakon Artistike ostaju veselo oslikani zidovi i ljudi, uveseljeni trenutci i veći vremenski periodi, ugodan zvuk vlastoručno napravljenih muzičkih instumenata, miris bezvremenih eteričnih parafina i dugo sjećanje na vesele animatore, artiste komedijaše.

Artistika

Sažetak izlaganja za LIBURNICON 2009
Ivan Šimatović - Zašto su obustavljena istraživanja Mjeseca?

Ivan ŠimatovićIma li života na Mjesecu tisućljetno je pitanje na koje do prije 40-ak godina nije bilo moguće odgovoriti. Tek orbitalnim snimkama posada američkih Apollo misija te nekoliko američkih i sovjetskih satelita koji su sustavno snimali Mjesečevu površinu otkriveni su na njoj mnogi šokantni detalji, dotad nevidljivi našim teleskopima, koji su, kao povjerljive informacije najvišeg stupnja tajnosti, bili zatajeni pred svekolikom stručnom i širom javnošću.
Na tim orbitalnim snimkama, koje se još uvijek pomno analiziraju, uočene su mnoge pravilne (artificijelne) formacije, ogromni kompleksi građevina te prostrani iskopani jarci koje rječito svjedoče o veoma dugoj, zasigurno mnogotisućljetnoj, kontinuiranoj prisutnosti izvanzemljana koji su kolonizirali Mjesec i na njemu su podigli svoje ogromne istraživačke baze i svemirske centre. One se uglavnom nalaze na nama nevidljivoj polutki Mjeseca.
Stoga ne čudi da je nakon tog šokantnog saznanja bio reduciran program Apollo misija te su naglo, i bez uvjerljiva objašnjenja, bila prekinuta sva daljnja istraživanja Mjeseca. Također se odustalo od podizanja bilo kakvih baza na njemu.


Igra: 5. Svjetsko prvenstvo u Star Trek boćanju

Subota, 18:00
(Organizator zadržava pravo promjene termina)

Star Trek Boćanje

Svemir, je poslijednja granica. Četiri tehnološki i ideološki različitih saveza bore se za prevlast nad planetima koji se nalaze u Neutralnom teritoriju. Savezi sa drugima se brzo sklapaju, ali isto tako brzo se raspadaju. Jučerašnji saveznik može biti sutrašnji neprijatelj. Budite na strani pravedne Federacije, ratničkih Kilingonaca, podmuklih Romulanaca ili moćnog Dominiona, no budite na oprezu od uvijek nemilosrdnog Borga "Resistance is futile!!!". i iskušajte se u ovoj grupnoj strateškoj igri koja nema previše veze sa pravim boćanjem i vidite dali posjedujete ono što je potrebno da budete pravi admiral zvjezdane flote ili će vaš savez biti zauvijek izbrisan sa zvjezdanih karata.
Broj igrača: 8 do 16 ( još ćemo vidjeti )

Igra: Space miner

Petak, 22:30
(Organizator zadržava pravo promjene termina)

Zemljini resursi se polagano iscrpljuju. Svi smo znali da će jednog dana do toga doći. Na sreću već posjedujemo tehnologiju koja je potrebna za vađenje potrebnih nam resursa iz beskonačnog svemira. Kao jedan/na od zaposlenika SMA (Space mining asociation) tvoj je zadatak prikupiti što više različitih resursa u što kraćem roku i zaraditi na Intergalaktičkoj burzi


Najava: LIBURNICON 2009.

Neumoljivo se približava 24. i 25. srpanj, a time i još jedan Liburnicon.
Polako je došlo vrijeme i da najavimo što spremamo od novotarija za ovu godinu. U sljedećim tjednima moći ćete pročitati prve najave raznih aktivnosti iz programa kao i sve ostale bitne informacije u vezi naše konvencije.
Mjesto održavanja je ostalo nepromijenjeno - Vila Antonio. Novost je jedino da je naša čarobna Vila iz 19. stoljeća, koja je smještena u središtu Opatije, nedavno temeljito obnovljena i spremna za korištenje.
Ovogodišnji lajtmotiv konvencije, koji će se provlačiti kroz razne programske stavke je - Genetska mapa ljudske budućnosti (razvoj i utjecaj genetike na našu budućnost). Kroz ovo putovanje u budućnost voditi će vas u znanstveno-fantastičnom talk-showu "Znanost za budućnost" naš popularni TV voditelj Krešimir Mišak, koji će sa svojim interesantnim gostima, znanstvenicima svjetskog glasa, pokušati odgovoriti na brojna pitanja iz ovog znanstvenog područja.
Ljubitelji predavanja će ove godine na Liburniconu doći na svoje. Od brojnih tema treba istaći sadržaje iz astronomije (budući da smo u godini astronomije gdje se obilježava 40. obljetnica čovjekovog silaska na Mjesec), popularnih misterija, naprednih znanosti te nezaobilaznih predavanja o popularnim SF serijama.
Na ovogodišnjem Liburniconu pripremamo mnoštvo iznenađenja, nekoliko vrlo interesantnih prezentacija, bogat program "Liburniconske čarobnjačke škole za djecu", Plažakon (zabavni program na plaži), Liburniconsku olimpijadu, glazbene i filmske sadržaje, zabavni program na Liburniconskoj terasi, turnire u društvenim igrama i kompjuterskoj igraonici, kvizove, LARP, brojne radionice, žonglerske predstave i performanse, brojne eksterne aktivnosti te nezaobilazne nove originalne Liburniconske igre.
Kako bi se što bolje proveli te uživili u ulogu vašeg omiljenog lika, ponesite svoj kostim na Liburnicon! Znamo da je vruće, znamo da je tlaka, ali dovoljno je kostim ili masku nositi za vrijeme nekog natjecanja. Organizatori vam pripremaju posebne pogodnosti za sve vas kostimirane! Koje? Dođite ne Liburnicon i ostanite opet iznenađeni! Ulaznica za Liburnicon (dva dana) iznosi 30 kuna.

SPAVANJE: Biti će organizirano spavanje u školskoj dvorani za obje noći. Prijave za smještaj možete slati na liburnicon@kulturnifront.hr. Nažalost, broj mjesta je ograničen stoga što prije požurite! Kotizacija za jedno noćenje iznosi 20kn. Ponesite vreće za spavanje.


Organizatori Liburnicona upucuju POZIV svim udrugama koji okupljaju ljubitelje znanstvane fantastike i fantastike, svim ljubiteljima sf/f-a, te svim potencijalnim izlagacima koji osjecaju da mogu pomoci - da se jave organizatorima i da zajedno organiziraju predavanja, predstavljanja, zabavne sadrzaje i ostale prigodne programe kako bi prvenstveno predstavili sebe, a s time i pomogli organizaciji Liburnicona.


Chainmail radionica i predavanje o Ruskoj revoluciji

Chainmail radionicaJedan od najvećih projekata naše udruge "Mala škola fantastike" nastavlja svoj program. Nakon problema sa prostorom i dugog odgađanja zbog raznih nepredviđenih okolnosti, odlučili smo u srijedu, 27.5.2009. predstaviti jednu radionicu te održati jedno predavanje sa povijesnom tematikom. U sklopu knjižnice "Zora" radionicu Chainmaila nam je predstavio Milan Perić iz udruge "3. Zmaj", dok nam je predavanje održao naš član, ali tajnik udruge "Malleus", Ivan Cerovac.

(28.svibanj 2009.)

Liburnicon 2008. Report
- Sa velikim zakašnjenjem donosimo vam galeriju slika i izvještaj o događanjima na Liburniconu 2008.

Laboratorij FantastikeNakon što smo preživjeli 2007. i polučili solidan uspjeh, 2008. je donijela puno novih pozitivnih stvari i vinula nas vrlo visoko na tržište hrvatske SF&F ponude kao jednu novu respektabilnu snagu koja obećava. Glavna tema 2008. godine je bila Dungeons and Dragons (dva razloga: izlazak 4E, te smrt Garya Gygaxa), a odgovarajući originalan plakat za Liburnicon 2008. radili smo sami, slikajući naše ruke i "fantasy" predmete (koje smo našli kopajući po kućama), prikazujući jedan D&D session te fotošopirajući pritom razne efekte. Liburnicon uvodi neke nove trendove na scenu organizirajući prvi znanstveno-fantastični talk-show Krešimira Miška "Znanost pod zvijezdama". Dovodeći poznata znanstvena lica u raspravu sa publikom (akademik Vladimir Paar i astronom Korado Korlević) konvencija je napravila izniman korak koji će ju trajno obilježiti. Time je Liburnicon otvorio vrata svim najvećim hrvatskim, ali (nadamo se u dogledno vrijeme) i inozemnim znanstvenim imenima. Otvoreno raspravljajući o spekulativnim temama, bazirajući se na znanosti, a ne na književnosti ili filmu, otvorili smo si brojna nova vrata kojima će budući Liburniconi krenuti. Osim predavanja i prezentacija, tu godinu je obilježilo uređenje eksterijera te interijera, zanimljive nove igre (npr. Liburniconski Opstanak - koji se održao na plaži Tomaševac gdje su se u malim gumenim čamcima natjecatelji igrali sa lubenicama, te Space Miner - gdje su natjecatelji morali svezanih očiju, ribičkim štapom na vrhu kojeg je bio Space Shuttle, navigirati kroz polja asteroida i kupiti pivske čepove), brojni kvizovi, prezentacija Mangi, filmovi, koncert i ostalo.

O tome kako je protekao Liburnicon 2008. pogledajte na:
LIBURNICON 2008. - izvještava Marin Tomić (Članak)
LIBURNICON 2008. (Foto galerija)Više o Liburniconu, sadržajima te našem razvoju kroz godine pročitajte na:
LIBURNICONProgram

(5.travanj 2009.)


"Laboratorij fantastike" krenuo sa radom u Opatiji
- Donosimo interview sa voditeljem radionice Zoranom Krušvarom

Laboratorij FantastikePočetkom veljače je u okviru Male škole fantastike pokrenuta još jedna aktivnost namijenjena srednjoškolcima iz Opatije i okolice. Radi se o literarnoj radionici "Laboritorij Fantastike", projektu Zorana Krušvara koji se već drugu godinu uspješno održava u riječkoj dječjoj knjižnici Stribor, a od sada i u opatijskoj knjižnici "Viktor Car Emin". Radionice će se održavati svakog drugog ponedeljka sve do kraja školske godine. Do sada su održane četiri radionice koje su okupile desetak polaznika. Sudionici će imati priliku objaviti svoje radove u zbirci koja će biti izdana krajem godine. U nastavku teksta možete pročitati razgovor sa voditeljem radionice Zoranom Krušvarom.

(2.travanj 2009.)


ISTRAKON 2009 - Report

Liburnicon Survivour VehicleSvake godine krajem ožujka, u Pazinu se organizira, po mom skromnom mišljenju, najveća SF&F fešta u Hrvata. Kažem fešta, iz razloga što Istrakon, obiluje brojim sadržajima neobavezne zabave. Kao i svake godine (unazad par godina) dogovorili smo se da svi skupa kao udruga "Kulturni Front" dođemo na Istrakon. Istina, moja malenkost Phrax (dežurni kroničar, koji je dobio direktivu pisati ovaj report) je bila prisutna samo u subotu, stoga su neke rečenice ovdje pisane na osnovu usmene predaje informacija koje sam dobio od ostatka ekipe.

(30.ožujak 2009.)


ShoutMix chat widget
 
 
Za najugodnije browsanje ovih stranica preporučujemo:
Firefox 3, IE7, Opera 9, Google Chrome, Safari 3
Firefox    IE7     Opera              Google Chrome             Safari