Naslovna
Program Galerija Sponzori Forum Arhiva O Nama
Naslovna
Program
Galerija
Sponzori
Forum
Arhiva
Sadržaj
Satnica
O Nama
Organizator


Udruga Kulturni Front


Pokrovitelji


Grad Opatija


Primorsko goranska županija


Turistička zajednica grada Opatije


Mediji


Novi List


Svid Radio 98,4 Mhz


Sponzori


Jamnica d.o.o.


Coca Cola


Algoritam


Semeraro


Papirnica Melior

ABBAKON 2006

19. i 20. svibnja 2006. godine u Opatiji se prvi puta održala konvencija ljubitelja znanstvene fantastike i fantastike - Abbakon. Bilo je to u okviru «Op.Art - Quisisana» festivala urbane kulture, bogate desetodnevne priredbe, koja je okupila preko 100 izvođača na desetak lokacija u gradu Opatiji. Organizator je bila udruga «Komitet», sastavljena od predstavnika nekoliko opatijskih udruga i mnogih kreativnih pojedinaca. Dakle, Abbakon je bio manja konvencija unutar Op.Art festivala.
Ideja da se napravi ova manifestacija, potekla je od skupine entuzijasta sa šireg opatijskog područja, a realizirana je uz pomoć prijatelja sa Rikona i Istrakona, već poznatih priredbi ove vrste iz Rijeke i Pazina. Mjesto događanja bio je međunarodni centar za edukaciju novinara ICEJ, smješten u prizemlju Vile Antonio, Vladimira Nazora 2 (ispod boćarije).
Kao uvod u konvenciju, 18. svibnja, mala krčma «Skalinada» u Voloskom, ugostila je «Noć Vampira». Svoju knjigu «Vampir» predstavio je Boris Perić iz Zagreba. On je zajedno sa Davorom Šišovićem publici približio Jure Grandu, sedamnaestostoljetnom vampira iz Kringe u Istri. Svoje priče čitali su još i Zoran Krušvar te Ernie Gigante Deskovic.
Sadržaji koji su se našli u programu bili su namijenjeni širem krugu posjetitelja. Tema je bila 150. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Tom prigodom Nikola Cvjetković održao je predavanje «Tesla, čovjek ispred svojeg i našeg vremena» u sklopu kojeg je bio prikazan dokumentarni film «Tesla - Master of Lightning». Zanimljivo je bilo i predavanje «Planetarni sustavi oko nama bliskih zvijezda» Korada Korlevića, voditelja zvjezdarnice iz Višnjana. Kako je Abbakon nova konvencija, bilo je upriličeno «predstavljanje hrvatske SF scene», koje je vodio Davor Šišović. U programu su se našli i «standardi» za ovakve priredbe, turniri Magic the Gathering i Dungeons & Dragons. Održao se, zatim noćni «Lov na blago» i «Kviskoteka», a u velikoj dvorani, prikazivali su se tematski igrani i anime filmovi.

abbakon icej magic dnd

ShoutMix chat widget
 
 
Za najugodnije browsanje ovih stranica preporučujemo:
Firefox 3, IE7, Opera 9, Google Chrome, Safari 3
Firefox    IE7     Opera              Google Chrome             Safari