Naslovna
Program Galerija Sponzori Forum Arhiva O Nama
Naslovna
Program
Galerija
Sponzori
Forum
Arhiva
Sadržaj
Satnica
O Nama
Organizator


Udruga Kulturni Front


Pokrovitelji


Grad Opatija


Primorsko goranska županija


Turistička zajednica grada Opatije


Mediji


Novi List


Svid Radio 98,4 Mhz


Sponzori


Jamnica d.o.o.


Coca Cola


Algoritam


Semeraro


Papirnica Melior

LIBURNICONSKA SUBOTA

ili
KAKO SE LIBURNICONSKI PHOENIX UZDIGAO IZ PEPELA I PONOVNO RODIO ?

naša djecaSubota je počela laganim korakom. Do ICEJ-a sam se spustio oko 10 sati ujutro i saznao da od struje u kompjuterskoj sobi i ostale dvije prostorije neće biti ništa! A dobro stavit ćemo svijeće po svuda pa će biti nešto :).
I dok su drugi sprovodili produžne kabele do soba u kojima je još postojala struja i pokušali osposobiti frižidere, pokoji kompjuter i po koji projektor, u prostoriji za igre okupili su se mališani i pod budnim okom animatorica iz društva ''Naša djeca'', zabavljali u izradi svemirskih brodova od papira, gledajući HE-MANA, kušajući kolače i crtajući Fantasy i SF slike. Napravila se tu i mala izložbica njihovih likovnih uradaka za koju su posjetitelji kasnije sa oduševljenjem glasali :)

PhoenixI dok su drugi radili na osposobljavanju strujne tehnike, ja sam se uhvatio pripremanja zabavnog sadržaja za subotu i prepravljanja satnice tako što smo maknuli sve 2 sata kasnije u programu. Kad sunce već malo zađe i kada se lakše diše. To je, pokazalo se, bio pun pogodak jer osim par entuzijasta koji su u ICEJU bili tokom cijelog dana, ostali su bili na moru :). Konačno smo dobili i vijest da dolazi Korado Korlević sa svojim predavanjem ''Svjetlosno onečišćenje - astronomsko/biološke posljedice''. Pošto do zadnjeg dana nismo bili sigurni dali dolazi nismo ga ni najavili. Ipak dan prije iznenadio nas je pozivom i javio da stiže u subotu na ugovoreno predavanje :). Brzo smo isprintali najavu i stavili je na glavni ulaz da je svi vide. Uskoro dolaze i Dora i Tanja Duplančić iz Splita za predavanje i radionicu iz Astrologije. Za cijelo to vrijeme ja pokušavam paru iz Zagreba, dečko iz Larp udruge ''Ognjeni mač'', a cura iz jedne SF udruge kojoj sam zaboravio ime (oprostit ćete mi ako ovo čitate, pošaljite mi mail pa ću napraviti prepravke, pod kontaktima vam je moj mail ;)) objasniti gdje se u Opatiji može popiti dobra kava i pojest dobar sladoled i kolač :). Oko 16:00 počinju prva predavanja Ivana Cerovca, a slijedi ih astrologija i radionica iz astrologije!


FKK-47Oko pet sati popodne počinje show program i tu moj rad u ulozi animatora nije prestao do ranih jutarnjih sati :). Počele su igre sa Testiranjem nove federacijske fazorske borbene puške FKK-47. Tu se kao najbrži Star fleet marinac na našem borbenom poligonu pokazao Pa3k sa Istrakona, dok je naša klingonka, iz Zagreba, Tedea zauzela drugu poziciju ;). Slijedio je Roswell '47 gdje smo proveli pola sata čekajući da se naši alieni konačno probiju kroz atmosferu i počnu slijetati na od nas pripremljeno sletište, nažalost to je bilo dovoljno i previše vremena da se bespoštedni MIB skupi oko ICEJ-Roswell '47a i pripremi za rušenje naših posjetitelje izvan naše galaksije, točnije Andromede. Na sreću naših posjetitelja Men in Black nisu uspjeli sa svojom inferiornom tehnologijom srušiti ni jedan ''Leteći tanjur'' no učinili su dovoljno da par njih skrenu sa kursa i da ateriraju izvan predviđenog sletišta. Na našu sreću nije se desio ponovni Roswell iz 1947-me godine ;). Čestitke ekipi ''A je to'' :) na uspješnom navigiranju ''Letećim tanjurima''!

Početak turnira u boćanjuSlijedilo je ono što se čekalo još od petka i za što se treniralo veći dio subote na našem lokalnom jogu (boćarskom terenu ako neko nezna). Skupilo se 16 natjecatelja u 8 ekipa i počela je kvalifikacijska runda za turnir u ''Star Trek Boćanju''. Kvalifikacije su ekspresno završene i finalna igra je mogla početi. Na iznenađenje svih nas ekipe koje su trebale biti glavni favoriti ispale su već u prvoj kvalifikacijskoj rundi i u veliko finale smo ušli sa dvije potpuno nove ekipe. Svaka od 4 preostale ekipe izabrala je jednu od organizacija: Federaciju, Klingonce, Romulance ili Dominion i sa njima pokušavala napraviti Federacija brani svoj sistem od Napada Klingonaca i Dominionaprevlast nad planetima i sistemima koji se nalaze u Neutralnom području. Podmukli Romulanci vrlo su brzo doživili svoj kraj, a onda je krenulo bespoštedno osvajanje sistema, gdje su se savezi sklapali jednako brzo kao što su se i raspadali. Tu sam ja iznemogo od gladi otišao prigristi koji čevap dok je animatorski dio preuzeo Pa3k sa Istrakona. I tako pojeo ja i čevape i odmorio se malo, a turniru se ne vidi kraja? Situacija je napeta da ne može biti napetija. Od nekud je doletjela i borgovska kocka i asimilirala jedan od sistema. A svi znaju da je Borgove kad se negdje ustoliče jako teško istjerati. Nakon kakvih 2 sata igre i premorenosti natjecatelja odlučili smo odigrati još 20 minuta pa pogledati situaciju na terenu. I na kraju je završio ovaj turnir pobjedila je ekipa 3. Zmaj!, a slijedili su ih ekipa A je to i Zagrepčani (Zaboravio sam ime :)). Ekipa A je to, pošto je već osvojila majice u igri Roswell '47 je svoje majice dodjelila trećeplasiranima i za to im se zahvaljujem :).

Predavanje Korado KorlevićTu negdje u sred turnira u ''Star Trek boćanju'' počelo je predavanje Korada Korlevića, astronoma iz zvjezdarnice u Višnjanu. Ljudi koji su bili na tom predavanju izašli su veoma zadovoljni (mene nažalost nije bilo na njemu :( šmrc) Ali sam zato došao na vrijeme da najavim Edija Ratkajca i njegovu radionicu izrade vodenih raketa na tlačni pogon, velikom broju zainteresiranih Edi je objasnio princip na kojem rade takve rakete, pokazao kako se sa dve plastične boce od jamnice ( Koja reklama :) ) može napraviti jedna takva raketa. Kao i ventile i ostalu opremu koju je potrebno izraditi da bi se raketa napravila. Raketu smo lansirali sa samo 2 bara pritiska i digla se na kakvih 30 metara visine. Zbog neposredne blizine automobla i zgrada nismo je htjeli Rocket launchispaliti sa 8 bara pritiska jer onda nebi mogli predvidjeti njenu putanju. Na testnom lansiranju na jednoj livadi na Drenovi lansirali smo je na 7 bara i letjela je kakvih 150 metara u zrak i 100 metara u stranu. Dok je trajalo predavanje o raketarstvu počeli su se održavati svi kvizovi koji su bili predviđeni za noć prije, a zbog nestanka struje nisu se mogli održati. U organizaciji Liburnicona i 3. Zmaja iz Rijeke.
Došao je i red na koncert grupe ''Pavijan Grivasti'', a u isto vrijeme ispod terase održavao se ''Minotaurov Mausoleum''. Labirint prepun pivama sa samo jednim ulazom i samo jednim izlazom, i samo jednim Minotaurom :). rijetki su uspjeli sa pivom u ruci izbjeći minotaurovoj nepogrešivoj orijentaciji u labirintu i njegovim vjernim mačevima.

Publika na TerasiI tako je i prošla ponoć i polako smo se spremali za proglašenje najboljeg SF&Fantasy rada konvencije. No prije toga Istrijani su još izveli Kviz ''najslabija karika'' i dobro nasmijali publiku. Proglasili smo pobjednike u natjecanju za najbolju sliku (Čestitke Neli), a zatim smo nastavili sa SF Charadesima gdje su se svi dobro nasmijali, kad je Jani crtao klonove iz Star Wars filmova ili kada je Kiko pokušavao nacrtati shadowfaxa iz gospodara prstenova. Sve je to popraćeno sa degustacijama slastica iz raznih galaksija, kao i kušanje već napola popivenog Klingonskog Blood Wine-a. Sve smo završili sa Klingonskim karaokama. Koje iako nisu bile na klingonskom nisu bile lake za razumjeti :) (Svaka čast Tedi).

Negdje oko 4 ujutro konačno smo stavili ključ u vrata ove naše početne Liburniconske priče i moglo bi se reći da se Liburnicon nakon gotovo upropaštene prve noći uspio preporoditi i poput Phoenixa iz pepela poletio je i zasjao na Opatijskom nebu.


ShoutMix chat widget
 
 
Za najugodnije browsanje ovih stranica preporučujemo:
Firefox 3, IE7, Opera 9, Google Chrome, Safari 3
Firefox    IE7     Opera              Google Chrome             Safari