Naslovna
Program Galerija Sponzori Forum Arhiva O Nama
Naslovna
Program
Galerija
Sponzori
Forum
Arhiva
O Nama Sadržaj
Satnica
Kako do nas?
Linkovi
Organizator


Udruga Kulturni Front


Pokrovitelji


Grad Opatija


Primorsko goranska županija


Turistička zajednica grada Opatije


Mediji


Novi List


Svid Radio 98,4 Mhz


Sponzori


Jamnica d.o.o.


Coca Cola


Algoritam

Semeraro

Papirnica Melior
LIBURNICON

Udruga za razvoj kulture mladih "Kulturni front" organizira redovito krajem mjeseca srpnja (od 2006. g.), - "Liburnicon", konvenciju za sve ljubitelje znanstvene fantastike i fantastike, naprednih znanosti, povijesti i mitologije. Ovaj volonterski, neprofitni, projekt organizira se u prostorijama secesijske Vile Antonio (Nazorova 2) u Opatiji. Projekt su do sada prepoznali Grad Opatija, Turistička zajednica Grada Opatije, Primorsko-goranska Županija te brojni pokrovitelji lokalne zajednice. Svake godine nekoliko stotina posjetitelja dolazi iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva, u Opatiju na zajedničko SF&F druženje.


CILJEVI MANIFESTACIJE
  1. Okupljanje zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i fantastiku te promocija SF & fantasy kulture, znanosti, povijesti, mitologije te naprednih i alternativnih znanosti.
  2. Obogaćivanje kulturne, umjetničke te zabavne ponude i sadržaja u gradu Opatiji, ali i afirmacija identiteta i promidžbe Primorsko-goranske Županije u Republici Hrvatskoj i inozemstvu.
  3. Obogaćivanje ponude i sadržaja za mlade u gradu Opatiji.

ORGANIZATOR - UDRUGA «KULTURNI FRONT» OPATIJA

Udruga za razvoj kulture mladih nevladina je, nepolitička i neprofitabilna udruga, koja je pod svojim nazivom upisana u Registar udruga pri Ministarstvu uprave Republike Hrvatske dana 17.04.2002. Udruga djeluje u prostorijama Mjesnog Odbora Tošina-Opatija (Giuseppe Verdia 23, naselje Tošina).

Više o udruzi potražite na:
http://www.liburnicon.org/onama/front.html


Redoviti sadržaji konvencije:

Prostorni uvjeti - Vila Antonio

Prostor Vile Antonio uglavnom zadovoljava naše uvjete za prostorom. U kongresnoj dvorani, koja broji 120 sjedećih mjesta, odvijati će se predavanja, projekcije i prezentacije. Prostorija u kojoj će se održati kompjuterska igraonica potpuno je opremljena sa petnaestak umreženih kompjutera. Druge dvije prostorije na prvom katu biti će namijenjene za projekcije, društvene igre, turnire, kvizove i ostale zabavne sadržaje. U prizemlju će se nuditi asortiman pića, a na prvom katu se odvijaju brojni zabavni sadržaji. Na terasi (u stražnjem dijelu zgrade) će se odvijati dio zabavnog programa, koncert, performansi te ostala glazba. Info-punkt je na glavnom ulazu u zgradu. Trudimo se da cjelokupni prostor svake godine bude prigodno uređen novitetima koji posjetiteljima pružaju taj jedinstveni osjećaj da se radi o konvenciji znanstvene fantastike i fantastike.

Predavanja i prezentacije

Posebnu pažnju svakog Liburnicona pridodajemo predavanjima. Doduše, shvatili smo da ljudima u vrućim ljetnim mjesecima moždane vijuge ne rade možda baš najbolje, ali smo zato odlučili reducirati predavanja na manji broj, a podignuti kvalitetu. Odnosno pojednostavljeno; staviti ćemo kvalitetu predavanja ispred kvantitete. Svaki dan očekuju se barem dva zanimljiva predavanja, a organizirati će se i nekoliko kratkih prezentacija koje ne bi smjele posjetiteljima remetiti ritam zabave. Teme predavanja su vrlo širokog spektra, a najčešće se tiču spekulativnih fikcija, mitologije, naprednih znanosti, budućnosti ili povijesti.

Znanstveno-fantastični talk-show: "Znanost pod zvijezdama"

Pod voditeljskom palicom renomiranog voditelja emisije "Na rubu znanosti" Krešimira Miška, Liburnicon vam donosi talk-show sa uglednim znanstvenim imenima, gdje ćete na poseban način ući u svijet znanstvene fantastike. Dovodeći poznata znanstvena lica (kao npr. akademik Vladimir Paar i astronom Korado Korlević) u raspravu sa publikom, posjetitelji imaju jedinstvenu mogućnost testirati trenutne znanstvene kapacitete i dosege. Liburnicon je otvorio vrata svim najvećim hrvatskim, ali (nadamo se u dogledno vrijeme) i inozemnim znanstvenim imenima. Otvoreno raspravljajući o spekulativnim temama, na suvremen i zabavan način, steći ćete možda neke nove spoznaju o svijetu koji nas okružuje.

Radionice

Svake godine posjetitelji imaju jedinstvenu mogućnosti okušati se u brojnim besplatnim radionicama učeći neke nove vještine kao npr. izrada fantasy nakita, žičanog oklopa, streljaštvo, likovna radionica i sl. Bilo da ste potpuni početnik, ili već iskusni lisac, na našim radionicama uvijek možete nešto novo naučiti i pritom se izvrsno zabaviti. Atmosfera na radionicama je uvijek vrlo vesela zahvaljujući činjenici da se na jednom mjestu okupi mnoštvo kreativnih ljudi s mnogo pozitivne energije. Trajanje radionica ovisi o konkretnoj situaciji, ali gotovo u pravilu ne prelazi 120 minuta. Broj prijava za svaku radionicu je ograničen.

Dječje radionice - "Liburniconska čarobnjačka škola"

U petak, prvog dana konvencije, od jutarnjih sati traje poseban dio programa koji je posvećen mlađim uzrastima (od 1. do 4. razreda osnovne škole) u suorganizaciji Društva "Naša djeca" Opatija. Ovaj dio programa uključuje razne radionice za djecu, predstave, gledanje animiranih filmova i ostali zabavni sadržaj primijenjen mlađoj populaciji. Stoga sve roditelje ovim putem pozivamo da dovedu svoju djecu na Liburnicon i neka se zabave skupa sa njima. Treba naglasiti da je radionica potpuno besplatna, a za djecu su organizirani sokovi i dnevni obrok.

Kompjuterska igraonica

U suradnji sa GIU PUN ICEJ, na raspolaganju nam je 15ak umreženih kompjutera koji posjetitelji redovito koriste za zabavu mrežnog igranja, ali i za surfanje Internetom. U programu su ponuđeni i termini posebnih nagradnih turnira gdje će posjetitelji brzih prstiju i oštrih očiju imati priliku zaigrati igre i osvojiti brojne nagrade.

Performansi, izložbe i koncerti

Svake godine u sklopu Liburnicona posjetitelji imaju mogućnost razgledati neku od izložbi (npr. izložbe natječaja za najbolji fantasy rad te brojni dječji radovi). U programu su i performansi te predstave koji upotpunjavanju neformalni, ali zabavni, dio programa. U sklopu programa je i koncert na terasi (koja je posebno uređena za tu priliku).

Ostali zabavni sadržaji

Kako se cijeli program ne bi sveo samo na predavanja i projekcije, za Liburnicon svake godine smišljamo cijeli niz zabavnih sadržaja za sve posjetitelje;

  • kvizovi - (Koliko smo načitani?, From Zero to Hero, Tko što zna, Krhko je znanje,... )
  • eksterne društvene igre - ( Star Trek boćanje, Opstanak, Space Miner,...)
  • filmovi i glazba - (anime, filmovi, koncert)
  • društvene igre - ( D&D, Munckin, Magic the Gathering, World of Warcraft, Game of thrones, world of Darkness P&P,...)
  • Live Action Role-Playing Game - (Vampire: The Requiem,...)

O proteklim Liburniconima:

ABBAKON 2006.

Priča o Liburniconu započinje zapravo pričom o prvoj opatijskoj SF&F konvenciji - Abbakon. Ona se održala 19. i 20. svibnja 2006. godine i to u okviru festivala urbane kulture, bogate desetodnevne priredbe, koja je okupila preko stotinu izvođača na desetak lokacija u gradu Opatiji. Organizator je bila udruga , sastavljena od predstavnika nekoliko opatijskih udruga (između ostalih i nas iz KF-a) i mnogih kreativnih pojedinaca željnih da se konačno pokrenu stvari u gradu Opatiji. Dakle, Abbakon je bio manja konvencija unutar "Op.Art" festivala. Ideja da se napravi ova manifestacija, potekla je od skupine entuzijasta sa šireg opatijskog područja, a realizirana je uz pomoć prijatelja sa Rikona i Istrakona, već poznatih priredbi ove vrste iz Rijeke i Pazina. Mjesto događanja bio je međunarodni centar za edukaciju novinara ICEJ, smješten u prizemlju Vile Antonio, Vladimira Nazora 2 (ispod boćarije). Nitko nije mogao ni pretpostaviti da će upravo ova konvencija biti glavni godišnji projekt udruge.

O Abbakonu više na:
ABBAKON 2006. (Članak)
ABBAKON 2006. (Foto galerija)

LIBURNICON 2007.

"Što te ne ubije, to te čini jačim" kaže stara izreka. Tako nakon "Abbakona" dolazi konvencija koja se pokazala kao znatno veći organizacijski pothvat nego prethodnik. Za glavnu temu odabiremo - Liburne, drevne mistične stanovnike Liburnije, pokrajine koja se protezala od Raše do Krke, po kojima smo odlučili preimenovati našu konvenciju dotad nespretnog naziva "Abbakon" (Abbazia - Opatija). Umjesto karakterističnog nastavka "kon", odabiremo "con", iz čistog razloga što nam je ružno izgledalo to "k". Okuplja se ekipa koja čini okosnicu organizacije i dan-danas. Napravljeni su brojni pomaci: stvara je prvi službeni web site, plakati, trailer i vrlo kvalitetna medijska promocija (s obzirom na veličinu projekta) te smo organizirali po prvi put brojne Liburniconske igre (koje su danas već legendarne, kao npr. Star Trek boćanje). Uz potporu Grada Opatije, koji je glavni pokrovitelj, program Liburnicona je nudio bogat sadržaj predavanja, LAN party, projekcije filmova, koncert, turniri u društvenim igrama te razni zabavni sadržaj za sve uzraste. Sa Društvom "Naša djeca" prvi organizirano radimo na popularizaciji sf&f kod male djece, nadajući se da će jednog dana oni biti ti koji će voditi Liburnicone (ili neke druge slične manifestacije), a kojima je ponuđen kvalitetan sadržaj sf&f svijeta (koji većina nas kao djeca nismo imali prilike upoznati) - gdje se kreativno izražavaju i time grade jedan bolji i sretniji svijet.

O tome kako je protekao Liburnicon 2007. pogledajte na:
RODIO SE LIBURNICON (Članak)
LIBURNICONSKA SUBOTA (Članak)
SVJEDOČENJE JEDNOG ORGANIZATORA (Članak)
LIBURNICON 2007. (Foto galerija)

LIBURNICON 2008.

Nakon što smo preživjeli 2007. i polučili solidan uspjeh, 2008. je donijela puno novih pozitivnih stvari i vinula nas vrlo visoko na tržište hrvatske SF&F ponude kao jednu novu respektabilnu snagu koja obećava. Glavna tema 2008. godine je bila Dungeons and Dragons (dva razloga: izlazak 4E, te smrt Garya Gygaxa), a odgovarajući originalan plakat za Liburnicon 2008. radili smo sami, slikajući naše ruke i "fantasy" predmete (koje smo našli kopajući po kućama), prikazujući jedan D&D session te fotošopirajući pritom razne efekte. Liburnicon uvodi neke nove trendove na scenu organizirajući prvi znanstveno-fantastični talk-show Krešimira Miška "Znanost pod zvijezdama". Dovodeći poznata znanstvena lica u raspravu sa publikom (akademik Vladimir Paar i astronom Korado Korlević) konvencija je napravila izniman korak koji će ju trajno obilježiti. Time je Liburnicon otvorio vrata svim najvećim hrvatskim, ali (nadamo se u dogledno vrijeme) i inozemnim znanstvenim imenima. Otvoreno raspravljajući o spekulativnim temama, bazirajući se na znanosti, a ne na književnosti ili filmu, otvorili smo si brojna nova vrata kojima će budući Liburniconi krenuti. Osim predavanja i prezentacija, tu godinu je obilježilo uređenje eksterijera te interijera, zanimljive nove igre (npr. Liburniconski Opstanak - koji se održao na plaži Tomaševac gdje su se u malim gumenim čamcima natjecatelji igrali sa lubenicama, te Space Miner - gdje su natjecatelji morali svezanih očiju, ribičkim štapom na vrhu kojeg je bio Space Shuttle, navigirati kroz polja asteroida i kupiti pivske čepove), brojni kvizovi, prezentacija Mangi, filmovi, koncert i ostalo.

O tome kako je protekao Liburnicon 2008. pogledajte na:
LIBURNICON 2008. - izvještava Marin Tomić (Članak)
LIBURNICON 2008. (Foto galerija)


ShoutMix chat widget
 
 
Za najugodnije browsanje ovih stranica preporučujemo:
Firefox 3, IE7, Opera 9, Google Chrome, Safari 3
Firefox    IE7     Opera              Google Chrome             Safari