Predavanja i prezentacije

Liburnicon 2013, Novosti

Uz zabavni program, predstavljamo vam i brojna kvalitetna predavanja, i poznate goste iz svijeta znanosti i književnosti.

Presenting the work of Jacqueline Carey – vodi Neven Antičević

Jacqueline Carey započela je pisati iz dosade na predavanjima, dok je studirala psihologiju i englesku književnost na Lake Forest College u Illinoisu. Njezin je rad doživio afirmaciju kada je 2001. izdana Kushielova strijela (Kushiel’s Dart), prva knjiga o uzbudljivim dvorskim intrigama u zemlji Terre D’Ange, prevedena na hrvatski od strane našeg prestižnog izdavača Algoritma. Dobitnica prestižnih književnih nagrada, jedinstvena po svom bujnom stilu, opojnim usporedbama i bogatim opisima spremno će odgovarati na vaša pitanja o svom književnom opusu, kao i o zanimljivim dogodovštinama s njezinih putovanja.

Cheryl Morgan i Jacqueline Carey: Urban Fantasy

Iznimna nam je čast ugostiti Cheryl Morgan, poznato ime SF & Fantasy izdavaštva, kritike i uredništva. Cijelim svojim bićem posvećena ovim žanrovima Cheryl je tijekom svog dosadašnjeg rada osvojila čak 4 Hugo nagrade! Za sebe kaže da provede i previše vremena čitajući, tako da ne možemo zamisliti bolju osobu koja će vam uz već prethodno navedene reference i iskustvo približiti svoje viđenje podžanra Urban fantasy i suvremenih kretanja u okviru tog podžanra.

Korado Korlević: Putovanje uz pomoć zvijezda

Već legendarni predavač na Liburniconu, astronom Korado Korlević i ove godine će nam se predstaviti sa zanimljivim predavanjem koje je u skladu s našom glavnom temom – pirati. Kapetani, moranari i ostali putnici morima stoljećima su se snalazili na razne načine u bespućima morskih valova, njihov spas krio se u zvijezdama. Krenite s nama na putovanje i pridružite nam se u pustolovini koju vodi kapetan Korado.

Davor Jadrijević: Teslina stranica

Jedna stranica nedostaje u Teslinim bilješkama iz Colorado.
Tijekom pokusa u Colorado Springsu Nikola Tesla je riješio sve bitne tehničke probleme oko uređaja za bežični prijenos energije.
To je bilo potrebno da bi se moglo upustiti u gradnju 57-metarskog tornja na Long Islandu.
U njegovim bilješkama koje su širom dostupne, nedostaje jedna stranica baš tamo gdje se opisuje bežični predajnik. Slijedi opis prijemnika koji se ne može dobro razumjeti jer se poziva na slike i opise sa stranice koje nema.
Što je bilo na toj stranici?
Autor predavanja pokušat će objasniti kako je rekonstruirao informacije koje nedostaju da bi se danas sa suvremenom tehnologijom mogao sagraditi Teslin toranj koji radi.

Fenomen znanja prije znanja

Na prijelazu iz mlađeg kamenog u protopovijesno i rano povijesno doba uočena je neobična pojava mnogih visokih apstraktnih i primijenjenih znanja (tehnoloških postupaka) te do danas neponovljivih vještina u više ključnih područja koja su, po duboko uvriježenoj pozitivističkoj logici, naprosto nespojiva s tom veoma ranom epohom u razvoju ljudskog društva. To su primjerice:

  • Impozantno i tajnovito megalitsko graditeljstvo koje obilježava završnicu mlađeg kamenog doba (zapadna, sjeverozapadna i južna Europa, Bliski istok – Baalbek, Uskršnji otok itd.);
  • Tehnički, tehnološki, transportno i organizacijski veoma zahtjevno i sofisticirano monumentalno graditeljstvo koje je kulminiralo gradnjom velikih piramida (Egipat, Srednja Amerika);
  • Precizno poznavanje niza teško dokučivih detalja iz astronomije čija je vjerodostojnost potvrđena tek u naše doba (Sumerani, Azteci, Maye, Dogoni);
  • Zapanjujuća medicinska i farmakološka znanja (Egipat, Kina, Indija, Peru);
  • Pridobivanje istosmjerne električne struje iz galvanskih članaka (Babilonija i Kina);
  • Nepoznata tehnologija postizanja ekstremno visoke temperature od najmanje 18000C neophodne za taljenje platine (Inke);
  • Umijeće izrađivanja strukturno složenih tkanina kakvo danas postižemo tek na najmodernijim tkalačkim strojevima (Peru);
  • Razvijena kartografija za potrebe pomorstva i navigacijski instrumenti;
  • Pojava visokourbaniziranih gradova sa složenom komunalnom infrastrukturom (Mohenjo-daro, Harappa)
  • Izuzetno složen jezik sanskrt i vede.

Iz tih primjera je očito da “u početku bijaše znanje”. S pravovjernih znanstvenih pozicija, u okviru važeće paradigme, je veoma teško objašnjiv taj zagonetni globalni fenomen iznenadne prijevremene pojave pozamašnog kompleksa “znanja prije znanja”. On, poput fanfara, obilježava epohalni izlazak čovjeka iz veoma dugotrajnog kamenog doba. Tada se, kao na tekućoj traci, na sceni pojavljuje niz veoma naprednih pretpovijesnih i ranopovijesnih kultura u Africi, Aziji, Europi te Srednjoj i Južnoj Americi).

Finding Neverlands – tajna vječne mladosti

Vječni život stotinama godina fascinacija je čovječanstva, kako u cjelini, tako i avanturizmom osnaženih pojedinaca. Od metafizičkih pokušaja, religijskih dubina, meditativno-spoznajnih težnji, pa do tehnoloških i biološko-revolucijskih napredaka – čovjek želi produžiti vlastiti život uz konačni plan o vječnosti. Tko je sve želio dosegnuti vrhunac, koji romani i religijska literatura spominju besmrtnost i kako bi se ona teoretski mogla i ostvariti vidjet ćete u predavanju Ratka Martinovića pod nazivom ‘Finding Neverland – Tajna vječne mladosti’ u subotu 24. kolovoza u prostorima dvorane ‘Librarium’ u sklopu kao i uvijek odličnog Liburnicona. Who wants to live forever?

Infracrvena fotografija: Dr. Sc. Ivo Turk

Infracrvena fotografija je zasigurno jedna od opskurnijih i manje poznatih fotografskih tehnika. Ona podrazumijeva fotografiranje infracrvenim spektrom svjetlosti, koji ljudskom oku nije vidljiv. Većina današnjih DSLR foto aparata ne može slikati infracrveno, dok je nekada većina analognih foto aparata to mogla pomoću posebnog filma. U predavanju će uglavnom biti riječi o analognoj infracrvenoj fotografiji, te najčešćim problemima s kojima se susreće osoba koja fotografira na taj način.

Larp – Zablude i stvarnost

U predavanju će se govoriti o najčešćim zabludama vezanim uz LARP (Live Action Role Playing). Najveći broj ljudi smatra LARP niskobudžetnom rekreacijom povijesti (reenactment). To je ujedno i najveća zabluda vezana za LARP. Unatoč tome što je LARP smješten u okvire bajke (fantasy LARP) danas najpopularniji, LARP nužno nije vezan uz fantasy. On se može igrati u totalno drukčijem okruženju (settingu), a limite mu je jako teško definirati.

Jadran Rubeša: Potopljeno blago Jadrana

Jeste li znali da je Jadran sa svojih cca 15.000 olupina slovi kao olupinama najbogatije more na svijetu? Hirovita razvedena jadranska obala, opasne bure i ljetni neverini, pomorske bitke, ratovi, a u kasnijim razdobljima povijesti zaostale morske mine, još od antike stvaraju muke i iskusnim pomorcima. Nakon tragičnog događaja potonuća potonule galije, brodovi i pali avioni u modrim tihim dubinama Jadrana započinju svoj novi život pružajući utočište i dom različitim morskim stanovnicima, te čekajući znatiželjne ronioce da proniknu njihove tajne. Na ovom predavanju upoznajte se s najpoznatijim olupinama u Jadranu i blagom koje je tamo pronađeno.

Predavanje o digitalnoj ilustraciji i demo.

Predavanje i demo na temu „Kako oživjeti čudovište u svojoj glavi“. Koncipirani su kao dva komplementarna dijela putovanja od ideje do pustošenja svemirskim prostranstvima uz bok najstrašnijem gusaru kojega umjetnik uz pomoć publike uspije oživjeti, i sve to samo korištenjem tableta i računala.

Terra nova larp by Ivan Žalac (predstavlja Ivana Delač)

Terra nova trenutno je jedini hrvatski larp koji se igra po ConQuest pravilima, poput diljem svijeta poznatog njemačkog larpa Conquest of Mythodea. Osim hrvatskih igrača, u ovom fantasy larpu sudjeluje i velik broj igrača iz Mađarske te nekoliko igrača iz SAD-a, zbog čega se larp igra gotovo isključivo na engleskom (i Tuk-u) jeziku. Dosad su održana četiri velika eventa na raznim lokacijama diljem sjeverne Hrvatske. Kakve su pustolovine na ovom larpu doživjeli igrači, zbog čega internetom niču (de)motivacijski posteri sa scenama iz larpa, te što je u planu za sljedeću godinu i kako se uključiti, možete doznati na ovom predstavljanju.

Aleksandar Žiljak: Knjiga beštija

Godinu dana nakon objavljivanja hvaljenog i nagrađenog romana “Irbis”, Aleksandar Žiljak javlja se s novom zbirkom fantasy priča “Knjiga beštija”, u izdanju Ogranka Matice hrvatske Bizovac i pod uredništvom Vjekoslava Đaniša. Nova zbirka priča višestruko nagrađenog autora knjiga “Slijepe ptice” i “Božja vučica” donosi 8 fantasy priča, smještenih podjednako u srednjovjekovlje ili feudalni Japan, na Karibe ili Arktik, steampunk Zagreb 19. stoljeća ili otok Javu u Drugom svjetskom ratu, te napučenih zmajevima i vilama, morskim nemanima i ženoribama, damama u opasnosti, piratima i vitezovima, životinjama koje govore i pretvaraju se u ljude (i obratno). Doživite “Knjigu beštija” u piratskoj atmosferi, te u razgovoru s jednim od naših najistaknutijih autora fantasy proze danas doznajte sve njene tajne!

Aleksandar Žiljak: “Hvali more, drž’ se kraja!” – Morska čudovišta u mašti i zbilji –

Morska čudovišta zasigurno su među najprisutnijim zagonetnim stvorenjima u predajama mediteransko/europskog civilizacijskog kruga. Od Homera, preko nordijskih mitova i srednjovjekovnih bestijarija, do zapanjujućih znanstvenih otkrića u zadnjih 150 godina, morska su čudovišta – zamišljena i stvarna – pobuđivala strah, poticala znatiželju, na dno vukla brodove i ljude. Užasni divovski glavonošci, strašna morska zmija, pogubno zavodljive sirene, ogromni morski psi – ako ste mislili da su pirati najgore što vam se na moru može dogoditi, razmislite još jednom! Tu su morska čudovišta, na granici između bujne mašte i nevjerojatne stvarnosti!

Predavanje “Ukleti brodovi”

Članovi udruge “The Hauntlings” upravo su se vratili iz ekspedicije istraživanja ukletih brodova. Vidjeli su stare i zaboravljene brodove kojima je sudbina da vječnost provedu ploveći, parobrode u plamenu i brodove njena Veličanstva koji spavaju u morskim dubinama… Sve doživljene užase i ljepote će vam, draga gospodo i dame, prepričati kapetan Hauntling na Liburniconu 2013.

Hajduci u narodnoj predaji:

U hrvatskoj narodnoj predaji česta tema su hajduci i gotovo bez iznimke prikazani su kao narodni heroji, zaštitnici siromašnih, ljudi koji otimaju bogatima da bi pomogli siromašnima. Sve u svemu možemo ih usporediti s velikanom engleske narodne predaje poznatim pod nazivom Robin Hood. Naglašavam da je njihov karakter „gotovo bez iznimke“, jer ipak postoji nekoliko predaja u kojima su hajduci loše okarakterizirani. Apsolutna legenda u hrvatske narodne predaje je Joco Udmanić, tzv. Robin Hood od Moslavine, koji slovio za narodnog heroja 19. stoljeća. Većina predaja o hajducima nastaje upravo u 19. stoljeću, a odora hajduka je još usprkos velikim promjenama u modi turskog karaktera, tj. njihov stil odijevanja je gotovo identičan uskočkim odorama. Šibenskim krajem je harao hajduk Skoro čuven po svom prepadu na suca Pelegrinija. U Dalmaciji su očito upravo suci bili trn u oku lokalnom stanovništvu, jer mnoštvo predaja govori o prepadima na korumpirane i zle suce. Dubrovnik ima potpuno drugačiji karakter predaja od ostatka Hrvatske, tamo se cijele obitelji odmeću u hajduke kako bi se osvetili nekoj bogatoj i moćnoj obitelji koja im je nanijela nepravdu. Bez obzira radilo se o moćnoj obitelji, pohlepnim vlastodršcima, korumpiranim političarima ili nezasitnim poreznicima, hajduci će uvijek ostati simbol narodnog otpora prema represiji države.

Kratki osvrt na razvoj brodogradnje na Zapadu i brod kao ikonološki fenomen
by: Jasmina Bator

Kroz predavanje upoznat ćemo se s osnovnom anatomijom brodova, razvojem brodova od antike do pojave prvih kruzera u 20. stoljeću.
Dotaknut ćemo se najjačih pomorskih sila na Mediteranu, pojavom prvih parobroda i propašću jedrenjaka i objasniti pojavu posebnog likovnog žanra razvijenog u jakim pomorskim zemljama poznatog kao marinističko slikarstvo.

Nađite svom SF blagu dobar drugi dom
Fanovska aukcija (GUFF)

Fanovska aukcija tradicija je koju SF fandom prakticira dugi niz godina. Geekovima je to vrlo zabavan način prikupljanja sredstava jer se na ovakvoj aukciji za malene novce prodaju i kupuju žanrovske knjige, filmovi, kostimi, potpisane priče kao i stvari koje su izradili poznati autori, kostimi i cijeli niz zanimljivih stvari.

Fanovska aukcija na Liburniconu organizira se za fanovski fond GUFF kojim se financira razmjena fanova SF između Australije i Europe, a u kojem je ove godine po prvi puta sudjelovala hrvatska kandidatkinja, Mihaela Marija Perković (link:www.rantalica.com), te za dobrotvorne svrhe.

Osim što zna biti vrlo zabavna, aukcija je dobar način da se riješite esefičnih stvar tako da im priužite dom u kojem će ih sigurno i voljeti i razumijeti. Svako toliko neki slavni autor ponudi i nešto što se naziva tuckerisation, šansu da se imenom i prezimenom pojavite kao lik u romanu omiljenog autora. No da biste saznali u kojem romanu možete “kupiti” nastup, morat ćete doći na aukciju!

Svi koji žele sudjelovati mogu downloadati formulare te ih popunjene, zajedno sa stvarima donijeti u subotu, KADA i GDJE. Gdje će se održati fanovska aukcija.

Odlučite li sudjelovati u aukciji kao kupac, kupljene stvari plaćate odmah nakon kupnje pojedine stvari, stoga vas molimo da pripremite sitni novac.